DJI’nin Agras uçağı Tanzanya’daki bilim adamları tarafından sivrisinek popülasyonlarıyla savaşmak için kullanılıyor. Tipik olarak çiftçiler tarafından bitkileri pestisit püskürtmek için benimsemiş olan Agras MG-1S, Sıtma ile mücadelede devrim niteliğinde bir girişimin bir unsurudur.
Ekipman, Zanzibar’daki entomologlar tarafından, sonunda sivrisinek popülasyonlarının kontrol şeklini değiştirebilecek bir pilot projede özelleştiriliyor ve kullanılıyor.
Anti-Sıtma Drones projesi Dr Bart Knols tarafından yürütülüyor. Sivrisinek popülasyonlarıyla mücadele etmenin yeni yöntemi, istila edilmiş pirinç tarlalarına, toksik olmayan ve biyolojik olarak parçalanabilen benzersiz bir silikon bazlı sıvı püskürtülmesini içerir. Sıvı durgun suya yayılır ve pupaların ve larvaların yüzeyde nefes almasını önleyen – etkin bir şekilde boğulmalarına neden olan ince bir film oluşturur.
Parkur Ekim ayında Zanzibar’da başladı. Amaç, biyolojik böcek ilaçlarının pirinç tarlalarına hassas bir şekilde uygulanmasının, yerel sivrisinek popülasyonunu önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektir. Ekip, yaklaşımın olası etkisini belirlemek için ilaçlamadan önce, uygulama sırasında ve sonrasında larva ve gelişmekte olan sivrisinek popülasyonunu örnekleyecektir. Başarılı olursa, kıta boyunca yayılmış olabilir.
Projenin arkasındaki bilim adamı Dr. Bart Knols “Bu deneyim, Aquatain sıvısının pirinç tarlalarına yayılmasını sağlayan özelleştirilmiş bir DJI Agras MG1-S spreyleme dronu sayesinde mümkün oldu” dedi.
“Spreyleme dronu kullanımı büyük pirinç tarlalarının verimli bir şekilde işlenmesinde elzemdir, çünkü elle püskürtme çok zaman alır ve bir helikopter kullanmak çok pahalı ve gerçekçi değildir.”
Pilot projede, Zanzibar’daki çeşitli pirinç tarlalarına farklı seviyelerde organik pestisit püskürtülüyor. Bazılarına karşı sonuçları ölçmek için bir ölçüt sağlamak üzere püskürtülmüyor.
Umut, Aquatain sıvısı ile püskürtülen alanlarda, erişkinlikte ortaya çıkan sivrisineklerin sayısının önemli ölçüde azalması ve bunun sonucunda ısırıklarda bir düşüşe ve sıtmanın bulaşmasında yerel bir azalmaya yol açmasıdır.
Duruşmadan sonra, bilimsel ekip, bulguları yeni bir yöntemle tanıtım yapan bir bilimsel dergide yayınlamayı amaçlamaktadır.
“Bu pilot proje, sıtma ile bu kadar büyük çapta spreyleme dronuyla ilk mücadele girişimi. Bu testlerin sonuçları beklendiği kadar iyiyse, bu sıtmaya karşı mücadelenin kazanılması için muazzam bir destek sağlayabilir. ”
Nairobi Üniversitesi’nden Profesör Wolfgang Richard Mukabana.
Bu, DJI’nin dronlarının ilk defa kullanıldığı bir durum değil. Şirket zaten arama kurtarma ekipleri, denetim ekipleri, kamu güvenliği görevlileri ve daha fazlasını hayat kurtaran teknolojiyle donatıyor.
“Afrika’daki sıtmaya karşı spreyleme dronumuzu kullanan bilimsel uzmanlarla birlikte bu alanda öncü olmaktan gurur duyuyoruz ve bu yaklaşımın dünyadaki etkilenen bölgelerde bu ölümcül hastalığın yenilmesine önemli katkı sağlayacağı konusunda büyük umutlarımız var”
DJI Avrupa Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Barbara Stelzner
“Yeni sıtma enfeksiyonu vakalarını azaltmak, sadece tüm insanların acılarına son vermekle kalmayacak, aynı zamanda daha büyük hasatların oluşmasına katkıda bulunacak ve Afrika’da yeni ekonomik bakış açıları sağlayacak.”
DJI Avrupa Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Barbara Stelzner
Kimyasal bir ziyade fiziksel bir bariyer oluşturan yeni pestisit ile birlikte, drone teknolojisi yakında dünyadaki sıtmayla mücadelede büyük bir rol oynayabilir.
Bir röportajda , Dr. Bart Knols, Afrika’daki bazı ülkelerin doğru adımlar atıldığında hastalığın tamamen ortadan kalktığını görebileceğini savunuyor.
“Bana bu teknolojideki vizyonumun ne olduğunu soruyorsanız şunu söyleyeceğim: Afrika’da drone teknolojisini sıtma sorunlarını gerçekten ortadan kaldırmak için kullanabilecek birkaç ülke görüyorum.
Dr. Bart Knols
İki örnek: Batı Afrika’daki Gambiya. Nehirdeki tüm sel ovalarını püskürtmek ve oradaki sıtma probleminizi gidermek için dronları kullanabilirsiniz. İkincisi, Sudan: Nil nehri. Bu sivrisinekleri kontrol altına almak ve sıtmadan tamamen kurtulmak için Nil’den aşağıya doğru faliyet gösterebilecek spreyleme dronları kullanabilirsiniz.
Dr. Bart Knols
Sıtmayı sıfıra indirmede spreyleme drone teknolojisi yöntemi , önümüzde ki yıllarda daha da etkin kullanılacak gibi görünüyor.