Dronlar Yardım Arama ve Kurtarma Ekipleri Kurbanları Daha Hızlı Buluyor, Yeni Çalışma Gösterileri Yeni Standartlar, Taktikler ve Protokoller, Dronlarla Daha Fazla Hayat Kurtarmaya Yardımcı Olacak
Bir arama kurtarma dronu, polis memurları, itfaiyeciler ya da gönüllü kurtarma ekipleri gibi acil servisler tarafından kullanılan insansız hava aracıdır; kayıp insanlar ve kurtarmaya muhtaç ve her türlü ortamda mağdur insanlar için geniş alanları araştırmak için idealdir.
İnsansız hava araçları (İHA), bir deprem veya kasırga sonrasında gerçek zamanlı görsel bilgi ve veri sağlayabilir. Mesela dağda kaybolmuş bir insanı bulmak için gökyüzünde uçan bir göze dönüşebilirler.
Bir felaket , yaşamları ve geçim kaynaklarını tehdit ettiğinde, acil durum müdahalesinde bulunanların daha iyi kararlar almak ve zaman kazanmak için bilgiye ve gerçek zamanlı görüntüye ihtiyaçları vardır. İHA’lar, geniş bir alanda hızlı bir şekilde durumsal farkındalık sağlayabilir, yaralı veya kaybedilen bir kişiyi bulmak ve kurtarmak için gereken arama süresini ve sayısını azaltarak arama kurtarma görevlerinin maliyetini ve risklerini büyük ölçüde azaltır. Kamu güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olma olanakları sınırsızdır.
AltiGator’un uçağı, zorlu koşullarda ve personel için risk içermeyen, uygun maliyetli, gerçek zamanlı veri ve görüntüleme sağlamak için tasarlanmıştır. Kayıp kişilerin aranmasına yardımcı olmak, insan vücudunun ısısını tespit edebilen kızılötesi (IR) termal görüntüleme kamerasıdır. Bu yetenek, gündüz operasyonlarında bile gece gizlenebilecek insanları veya nesneleri bulma yeteneğini büyük ölçüde artırır.
Uygulamalar şunları içerir:
AFAD Operasyonaları Geliştiriyor
AFAD, üyelerinin operasyonel eğitiminin bir parçası olarak, Anadolu da kapsamlı bir egzersiz yaptı. Amaç, böyle bir olaya karışan devlet kurumları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini en üst düzeye çıkarmaktı.
Tema bir deprem sonrası kurtarma operasyon örgütü oldu.
Heterojen yetenekleri olan ekiplerin sınırlı bir coğrafi alanda birlikte çalışması gerekiyordu.
Operasyon alanı ortadan kaldırılmadan önce kasıtlı olarak tahrip edilmiş eski bir sanayi kompleksiydi.
Kentsel bir alanın ortasında yer alan bu yer, gerçek dengesiz ve dengesiz moloz, çakıl, toz ve keskin ve paslı hurda ile karıştırılmış bir simülasyon için mükemmel bir tiyatro sundu.
Bu bağlamda, ekiplerin her biri farklı bir senaryo izleyen ve önceden bilinmeyen 24 saat boyunca kesintisiz dönüşlerle çalıştığı anlaşılıyor. Çeşitli kurtarma operasyonları eş zamanlı olarak gerçekleştirildi; amaç, birbirlerini rahatsız etmeden birçok cephede çalışmaktı. Tatbikatın tamamı boyunca, katılımcılar ve materyaller uluslararası kurtarma şartlarına göre değerlendirildi.
Gündüz ve gece, AFAD dronu , faaliyetlerin havadan izlenmesini sağladı. Dronlarımız sayesinde, operasyon müdürü emrinde değerli genel bakış bilgilerine sahipti ve bu gibi durumlarda çok değerli olan zaman kazanıyordu.
Etkinliğe katılan koordinatörlerin her biri, merkezden uzaklaşmak zorunda kalmadan sahaya katılan ekiplerin çalışmalarına genel bir bakış kazandırdı.
Uçağımızın yayılma hızının, çok yönlülüğünün ve kullanım kolaylığının ekiplere yardım için son derece değerli olduğu açıktır. Hava desteği, kolaylıkla ve minimum sürede dağıtılır.
Çoğu zaman, bir araba ya da bir motosiklet gibi orta halli uçaklar, dronlarımızı afet sahnesinin en yakın yerine taşımak için yeterlidir.
Birkaç dakika içinde, gözlemcinin gözünü olay yerinin hemen yukarısında taşıyor, geniş yüzeyleri süpürüyor, yerde çalışan erkekler için ani, erişilemeyen, uzak veya tehlikeli alanlar üzerinden uçuyorlar.
Gündüz ve gece boyunca, kurtarma ekiplerine dronlarımız tarafından sağlanan operasyonel destek, genellikle ulaşılmaz, kaba ve riskli karmaşık alanlar üzerinde akıllıca faaliyet göstererek etkinliğini göstermiştir.