Dronlar işletme şirketleri için güvenilir bir çözüm haline geldiğinde, Arjantin’in en büyük petrol ve gaz şirketleri altyapıları için denetim hizmetlerini kullanmakla ilgilenmeye başladı. Çeşitli uygulamalarda drone kullanımı, YPF, Shell, Petrocuyo, Edelap ve 360 Energía gibi ülkenin en iyi O&G oyuncularına katlanarak güvenlik ve verimliliğin artmasını sağladı. Son dört yılda, profesyonel bir uçak mühendisi olan Felipe Vadillo, termal dronlu petrol ve gaz rafinerileri için teftişler yaptı. Arjantin’de çok rotorlu drone kullanan ilk şirketlerden biriydi ve bir rafineri parlama sisteminin işlevselliğini değerlendirmek için ilk saha testini yaptı. Test, tesis yöneticilerini ve işletmecilerini drone teknolojisinin kullanışlılığı ve Vadillo’nun hizmetlerinin alındığına ikna etti.
Rafineri altyapısı denetimleri, tesis genelinde potansiyel arıza veya zayıf yönlerin belirlenmesinde etkilidir. “Normalde yapamayacağımız bilgilere erişmemizi ve toplamamızı sağlayan, haftalık olarak fotoğraf anketleri yapıyoruz. Tesis operatörleri daha sonra bu bilgiyi iyice analiz ediyor, ”dedi Felipe Vadillo.
Rafineri denetimleri için İHA teknolojisinin kullanılması hiç şüphesiz tesis operatörlerini ve yöneticilerini çok fazla zaman tasarrufu sağlar. Vadillo, “Uçağın gelmesinden önce, çeşitli personel tarafından denetimler yapıldı, yüksek parlama sistemlerini veya iskele yapılarını incelemek için helikopterlerin kullanılmasını gerektiren bir görev vardı” dedi.
Şimdiye kadar, dronların kullanım alanları
• Rafineri parlamalarının çalışmasını değerlendirmek;
• Buhar sistemlerini değerlendirmek;
• Yapılarda zayıf noktaları tanımlamak;
• Flanşlardaki arızaları tespit etme;
• Deformasyonları ortaya çıkarmak;
• Uygun bakımı yapmak;
Denetim hizmetlerinde drone teknolojisinin kullanılmasının ana avantajlarından biri, tesis operatörlerinin uzun süre operasyonlarını kapatması gerekmemesidir. Vadillo, “Petrol ve gaz rafinerileri, hizmetleri durdurmak zorunda kalmaları durumunda günde milyonlarca dolar kaybedebilir” dedi. “Bir fırın 130 gün boyunca hizmet dışı kalırsa, tesis için üretimde önemli bir kayıpla sonuçlanır.”
Eldeki drone teknolojisi, petrol rafinerileri tesislerin kapatılmasını önleyebilir, rutin bakım süresini kısaltabilir, işlemleri durdurmak zorunda kalmadan denetimler yapabilir ve görevleri tamamlamak için gereken para ve kaynak miktarını azaltabilir. Drone teknolojisi, hem pahalı hem de tehlikeli olabilen iskele kullanarak teftiş yapmak zorunda kalmamaya çalışıyor. Müthiş uçuş yazılımları mevcut olduğunda, tesis operatörleri çok hızlı ve değerli kararlar alabilirler.
Termografi, ısı imzasını tespit etmek için termal kameraların kullanılması işlemidir. Yüksek güçlü bir dronun anten yetenekleriyle eşleştirildiğinde, pilotlar fiziksel temas yapmak zorunda kalmadan ısı kaynaklarını ve ilgi noktalarını tanımlayabilir. Tanımlanan yayılan enerji daha sonra değerli bilgiler sağlayarak sıcaklık değerlerine dönüştürülebilir.
Vadillo için, genellikle pasif termografi adı verilen, İHA’larla yapılan termografiyi kullanmak, nesneler tarafından üretilen enerjiyi yakalamak ve görüntülemek için mükemmel bir yoldur. Bu yöntem sadece zaman kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda denetim ekiplerinin tehlikeli durumlardan uzak tutulmasını sağlar. Bu, geleneksel inceleme yöntemlerinden çok daha verimli sonuçlar almasına yardımcı olan bir araçtır.
Tipik bir tesis incelemesi için Vadillo ilk önce renk paletinin seçilmesi gerektiğine inanmaktadır. Termal kameralarla donatılmış Mavic 2 Enterprise Dual veya Matrice 200 Serisi gibi uçağı, çeşitli renk paleti seçeneklerine sahiptir.
Kızılötesi enerji görünmez olduğu için termal kameralar, daha sonra görünür olan görüntüler oluşturmak için farklı enerji yoğunluklarında sahte renk uygular. Bir renk paleti seçmek çoğunlukla kullanıcı tercihine bağlıdır. Bununla birlikte, seçilen birinin termal anomalileri açıkça gösterebilmesi önemlidir. Palet, kullanılan renk aralığına bağlı olarak daha fazla veya daha az kontrast kullanarak, belirli sıcaklık seviyelerini vurgulamak için farklı renkler atar.
“Genellikle üç kamera kullanıyoruz; ikisi RGB kameralı, biri de termal kameralı.” Tesisin girişini sağlamak, çalışma izinlerini almak, ekip denetçisiyle koordine etmek ve gereksinimlerini kabul etmek, tesise aşina olmak gibi çeşitli protokoller nedeniyle ve uçuş rotalarını değerlendirirken, bir denetim dört ila altı saat arasında bir zaman alabilir. Bununla birlikte, dron olmadan yapılan denetimler için gereken süre ile 15 güne kadar ulaşabilir bu da ciddi zaman ve sermaye kaybı anlamına gelir.
Denetimler iyi havalarda günlerde yapılmalıdır. Bu, güneşin doğrudan sıcaklık değerlerini etkileyebilen olan nesnelere parlarken zaman uçmaktan kaçınmak için gelir gelir. Toplanmasını da etkileyebilir. Vadillo, “plajda, yağmurda ya da yoğun bulutlarda netlikte tanımlanmış veya doğru veri toplamayı zorlaştırabilir” dedi.
Herhangi bir denetime başlamadan önce, görevle ilgili mevcut iç, dış ve uygulanabilir düzenlemelere uygun bir emniyetli çalışma uygulamaları kodu oluşturulmalı ve uygulanmalıdır.
Tesis incelemeleri için dron uygulanması Vadillo’nun şunları yapmasını sağlar:
Gerekli tesisleri inceledikten sonra, tanımlanan tüm anormalliklerin görüntülerini içeren bir ön rapor hazırlanır. Bu, toplanan verileri tesis operatörlerine sunarak, daha sonra analiz eden ve ardından belirli sorunları ele almak için stratejiler geliştirerek sağlanır.
Rafinerinin çeşitli yönlerinin analizi çoğunlukla sıcaklık aralıkları, ölçümler ve basınç hesaplamaları gibi doğru ve alakalı veriler sağlayan termografi yazılımı ile yapılır. Vadillo, “Genellikle, tüm uçuş rotaları tamamlandıktan sonra veya müşteri zaten toplanmış olanlardan memnun kaldığında verileri analiz etmeye başlıyoruz” dedi.
Petrol endüstrisindeki dron teknolojisinin başarısı, bazı görevlerin tamamlanma şeklini yeniden yapılandırdı. Denetimler şimdi güvenli ve verimli bir şekilde gerçekleştiriliyor ve rafineri yöneticilerine çok para kazandırıyor. İHA programları çeşitli işletme şirketlerine güvenilir ve uygun fiyatlı çözümler sunmuştur. Drone teknolojisi gelişmeye devam ederken, dünyanın her yerinden endüstriler İHA’ları günlük faaliyetlerine dahil etmeye çalışıyorlar.
Dronlar devlet kurumlarının ve çeşitli endüstrilerin halka hizmet etme şeklini değiştiriyor. Dronlar kamu güvenliğinde erken bir yer edinmiş olsa da, girişimci devlet kurumları ve şirketleri ulaşım ve kamu çalışmalarından planlama ve çevre hizmetlerine kadar diğer alanlarda kullanımlarını araştırıyor. DJI, drone teknoloji entegrasyonu, Ar-Ge, eğitim programları oluşturma ve uygulamalı eğitim sunma konusunda çeşitli kurumsal ekiplerle sürekli işbirliği yaptı.