İnsansız hava araçları (İHA) veya dronlar, dünyadaki görüntü tabanlı iletişim için yol gösterici ilerlemeler ve yeni kriterler belirliyorlar. Weizenbaum Networked Society Enstitüsü ve Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi Fakültesi, Technische Universität Berlin, 10587 Berlin, Almanya’daki Andrea Hamm ve Zihao Lin’i araştırdı. Çin perspektifinde dijital temsil teknolojisi ile marjinalleştirildi. Şu anda Çin, en büyük küresel tüketici drone ülkesidir.
Araştırmacılar, en popüler sosyal ağ analizi ve eleştirel söylem analizini kullanarak en popüler 60 kişiyi incelediler, Çin’in en büyük sosyal soru cevaplama platformu olan Zhihu’daki dronlarla ilgili konuları konuştular.
Zhihu’nun konu kategorizasyon algoritması tarafından desteklenen drone ile ilgili tartışmalar konu kümelerini oluşturur. Bu konu kümeleri, hükümet tarafından düzenlenen siber uzayda para kazanır; burada anlamları, çeşitli ajanlar tarafından değişen yorum ve arabuluculuk spektrumuna açık kalır. Araştırma, en büyük drone şirketi DJI’nin tartışmalarda merkezi ve güçlü bir şekilde birbirine bağlı bir pozisyonda olduğunu buldu. Ayrıca, dronlar tüketim, teknolojik gelişme, ulusal gelecek ve belirsizlik gibi nesneler olarak temsil edilmektedir.
Aynı zamanda, drone ile ilgili tartışmaların algı oluşturma süreci, ortaya çıkmakta olan olası politik etkileri olan anlatı kullanıcı kimliklerini ortaya koymaktadır. Kullanıcılar, soru sormak ve yeni teknolojiler hakkındaki görüşlerini temsil etmek için dijital temsil teknolojilerini halka açık ve kolektif olarak kullanırlar. Bu nedenle, araştırmacılar Çin vatandaşlarının teknolojik gelişmelere yönelik görüşlerini incelerken Zhihu gibi platformların şart olduğunu düşünüyorlar.
Araştırmacılar, son 20 yılda Çin’de drone teknolojilerinin ortaya çıkmasına paralel olarak toplumsal değişimlerin yaşandığını gözlemliyor:
Araştırmacılar, “Uçağın bağlantılı olduğu sosyal değişiklikler, kullanıcılar tarafından Zhihu’da nasıl anlaşıldı ve temsil edildi?” Sorusuna cevap bulmaya çalışıyor.
Araştırmacılar, bu çalışmayı tekno-milliyetçi bir ortamın aracılık ettiği e-katılım çerçevesinde yürüttüklerini eklemiştir. Onların görüşüne göre, dronların çoklu temsilleri ve Çin toplumu için ne ifade ettikleri, SNS üzerinde kullanıcının ürettiği içeriği eleştirel bir şekilde inceleyerek anlaşılabilir. Bu çalışma için, bu çalışmanın amacı, kullanıcının teknolojilerin anlaşılmasını sağlayan dijital temsil teknolojileri olarak kabul edilir. .
Bu keşif, çok yöntemli çalışmada, ilk önce Zhihu’daki dron konularına genel bir bakış için sosyal ağ analizi yapılmıştır. Bir sonraki kritik söylem analizi, dronların kullanıcılar tarafından Çin toplumunu ve aynı zamanda dünyayı değiştiren sosyal nesneler olarak nasıl yönlendirildiğini anlamak için yapılır. Araştırmacılar, iki teknolojinin, SNS ve dronların dolaşmalarını bu tür bir gelişme için gerekli görüyorlar.
Sonuç:
Araştırmacı araştırmalarından , hızla gelişen bir ekonomi karşısında öz ve sosyal temsil süreçlerinin incelenmesinin, kalkınmanın kendisini incelemesi kadar önemli olduğunu bulmuşlardır. Kullanıcılar, soru sormak ve yeni teknolojiler hakkındaki görüşlerini temsil etmek için dijital temsil teknolojilerini halka açık ve kolektif olarak kullanırlar. Teknolojiyle ilgili belirsiz sosyal değişiklikler, kullanıcıların kendilerini sosyal ve kollektif olarak gezebilmeleri için Zhihu’ya katılmaları için bir kaynak ve motivasyon haline getiriyor. Dolayısıyla bu çalışma, Zhihu gibi sosyal paylaşım sitelerinin, Çin vatandaşlarının ortak Çin medya kuruluşlarında serbestçe tartışılamayan teknolojik gelişmelere yönelik görüşlerini incelerken gerekli kaynaklar olduğunu savunuyor.
Sosyal ağ analizi ve kritik söylem analizi sonuçlarının bir araya getirilmesi, sanal topluluğun içeriğinin yanı sıra topolojiye de bir bakış açısı getirir. Bu iki yöntemi birleştirerek, her iki yöntemin de metodolojik eksiklikleri köprülendi: Sosyal Ağ Analizi genellikle anlamlı bağlamdan yoksundu ve Kritik Söylem Analizi oldukça zaman yoğundur ve dolayısıyla toplam analiz edilebilir malzeme miktarına kısıtlayıcıdır. Sosyal Ağ Analizi, ağ hakkında ve aktörleri arasındaki ilişkiler hakkında veri sağlarken, Kritik Ağ Analizi ağ içinde anlam kazandırır. Bu çalışma ile araştırma ekibi, sosyal toplulukların, bilgisayar aracılı iletişimin ve topluluk bilişiminin dönüştürücü gücünü anlamakla ilgilenen bilginlere, özellikle sanal topluluklar hakkındaki metodolojik literatüre büyük ölçüde katkıda bulunmayı umuyor.