Yeni nesil tarım teknolojilerinin en önemli oyuncularından biri olan Sentera sensörlerinin uygulama alanları ve NDVI teknolojisinin bitki sağlığı açısından önemini anlamak için bu yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Yetiştirmekte olduğunuz bitkilerin sağlık durumlarını anlamak kolay değildir. “Göz ile kontrol” ve yıllardır nesilden nesile geçen bazı tekniklere yeni teknolojilerin de katılması ile birlikte pek çok çeşitli yol bitki sağlığını ölçmek ve kontrol etmek için kullanılmaktadır. Ancak bunlar NDVI ile yapılan ölçümler ile kıyaslandığında “çağ dışı” kalmaktadır. Gelişen havadan görüntü alma teknolojilerine eklenen drone teknolojileri ile birlikte kullanılan Sentera sensörleri, tarım alanında bitki sağlığı kontrolü için en iyi çözümdür.
Normalized Difeference Vegetation Index (NDVI), uzun tartışmaların ardından gerçek zamanlı olarak test edildi. Normalize Bitki Vejetasyon İndeksi olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz yeni nesil tarım teknolojisinin biraz daha derinine inelim.
NDVI en basit tanımıyla bitki sağlığını, bitkinin ışığa tepkisini (genellikle Güneş ışığına) belirli frekanslarda ölçerek anlamaya yarar sağlar. Daha da net bir ifadeyle; NDVI yakın kızılötesi reflektivite (NIR) – kırmızı yansıma oranı (VIS) / (NIR) + (VIS) oranı sonucunda oluşan bir ölçü birimidir.
780-2500 nm dalga boyu aralığındaki elektromanyetik radyasyonun absorpsiyonu temeline dayanan yakın kızılötesi (NIR) spektroskopisi, son zamanlarda gıda bileşenlerinin analizinde giderek yaygınlaşan, numuneyi tahrip etmeyen hızlı bir alternatif teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır.
-Ölçüm ve sonuç bildirimi oldukça hızlı ve basittir. Birkaç dakikada analiz sonuçlarına online olarak ulaşılabilir.
-Numuneye ait nem, protein, yağ gibi bileşen analizlerinin yanı sıra duyusal ve kalite analizleri aynı anda yapılabilmektedir.
-Analiz için çok az bir numune yeterlidir. Ayrıca numunenin yapısına zarar vermeyen bir teknik olduğu için daha sonradan numunenin tekrar kullanımına imkân sunar. -Analiz sırasında kimyasal madde sarfiyatı olmayacağı için herhangi bir tehlikesi yoktur. Ayrıca, kimyasal atık oluşturmayacağı için çevre dostu kabul edilir.
-Klasik analizlerde olduğu gibi her bir analiz için özel cihaz veya ekipmanlara ya da diğer laboratuar malzemelerine ihtiyaç yoktur. Dolayısıyla kullanım maliyeti diğer analizlere kıyasla oldukça ucuzdur.
NDVI denklemi uzun yıllardır uydular yardımıyla gözlemlenen ve tarım alanında kullanılan bir ölçüdür. Denklemin oluşturulma şekli, ışığın genel parlaklığına veya karanlığına duyarsız, genel olarak parlaklık ile değişmeyen, NIR’ın kırmızı yansıma oranını gözlemler. Güneş ışığı bir bitkiye çarptığında bazı dalga boyuncaki ışınlar emilir ve bazıları da yansır. Klorofil, güçlü bir şekilde gelen ışığı emerken, yaprakların hücreleri de yakın kızılötesi ışığı (NIR) yansıtır. Bu yansımaya bitkinin altında bulunan süngerimsi tabaka sebep olur. Bitki susuz kaldığında, hasta olduğunda, ya da bir salgından etkilendiğinde bu süngerimsi tabaka bozulur ve normalden daha fazlasını yansıtır. Bu nedenle NIR’ın kırmızı ışığa nasıl değişkenlik gösterdiğine bakmak, bitki sağlığına ilişkin değerlere ulaşmamızı sağlar.
Aşağıda açıklanan görselde -1 ile +1 arasında bir “NDVI bitki sağlık değeri” sonuçlarını görebilirsiniz. -1 ile 0 arasında bir sayı; yollar, binalar veya ölü bitkiler gibi cansız veya ölü bir nesneyi gösterir. 0 ile 0.33 arasında bir NDVI bitki sağlık değerlendirmesi; sağlıksız veya stresli bitki materyalini, 0.33 ile 0.66 orta derecede sağlıklı ve 0.66 ile 1 değerleri ise bitkilerin çok sağlıklı olduğunu göstermektedir. Bu rakamların sağladığı gözlem sonuçları bitki türüne ve diğer koşullara bağlı olarak değişebilmektedir.